Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft een vergelijkbare werking als een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte/energie uit de koelkast, waardoor het binnen koud wordt. Een warmtepomp doet hetzelfde. Ze onttrekt warmte/energie aan de buitenlucht of grond en verwarmt hiermee het huis en het tapwater. Een warmtepomp geeft het hoogste rendement met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Er zijn verschillende typen warmtepompen en we lichten hieronder de meest belangrijke uit.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt de energie voor het verwarmen van uw lage temperatuurverwarming en warm tapwater uit de buitenlucht. Een buitenunit geeft de warmte af aan een koude middel. Hier wordt het water voor de vloerverwarming mee verwarmd. Het nadeel van deze warmtepomp is dat het, in vergelijking met brongebonden warmtepompen, meer energie kost om ruimtes te koelen. Het voordeel is dat dit type warmtepomp goedkoper in aanschaf is.

Brongebonden warmtepomp

Een brongebonden warmtepomp haalt de energie uit de bodem. Om de energie uit de bodem te onttrekken, wordt er een diepe bron geslagen. Des te dieper de bron, des te hoger het rendement. Een brongebonden warmtepomp is stil en maakt geen geluid. Het nadeel van een brongebonden warmtepomp is dat deze duurder in aanschaf is dan een lucht/water warmtepomp. Dat komt door het slaan van de bron. Dat is een kostbare aangelegenheid. Toch is op de langere termijn de brongebonden warmtepomp goedkoper, omdat het gegarandeerde rendement hoger ligt. Het voordeel van deze warmtepomp is dat het systeem goedkoop kan koelen in de zomer, in tegenstelling tot een lucht/water warmtepomp. Het is bij dit type warmtepomp belangrijk dat er een bron in de grond mag worden geslagen. Het is niet overal toegestaan om grondwarmte te gebruiken.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een eerste en mooie stap naar het verduurzamen van uw woning, als de woning minder goed geïsoleerd is. Bij dit type warmtepomp blijft de cv-ketel een rol spelen. Als het te veel energie kost om de warmtepomp het huis te laten verwarmen, bijvoorbeeld op koude dagen, dan springt de cv-ketel bij. Zo maakt u optimaal gebruik van duurzame energie en bent u verzekerd van een comfortabel warm huis.

Vragen?

Heeft u vragen over warmtepompen of wilt u een adviesgesprek, neem dan contact met ons op.